Usein kysytyt kysymykset

Mikä on vakuus.fi palvelu?

Vakuus.fi on palvelu, jonka kautta vuokralainen voi hakea vuokra-asuntoon tarvittavaa takuuvuokrarahoitusta. Rahoituksen hakeminen on helppoa ja nopeaa. Rahoituksen hakeminen ja Vakuus.fi-käyttäjätilin avaaminen on ilmaista. Rahoituspäätöksen saa heti käyttäjätilin avaamisen yhteydessä.

Vakuus.fi on palvelu, jonka kautta vuokralainen voi hakea vuokra-asuntoon tarvittavaa takuuvuokrarahoitusta. Rahoituksen hakeminen on helppoa ja nopeaa. Rahoituksen hakeminen ja Vakuus.fi-käyttäjätilin avaaminen on ilmaista. Rahoituspäätöksen saa heti käyttäjätilin avaamisen yhteydessä.

Jos haet takuuvuokraa liiketilalle: kerro rahoitushakemuksessa tiiviissä paketissa minkälaiseen liiketilaan olet hakemassa rahoitusta ja hieman yrityksen toimintasuunnitelmasta. Kun olet avannut käyttäjätilin ja tehnyt liiketilan vuokravakuuteen tarvitsemastasi summasta rahoitushakemuksen, rahoitusosastomme käy hakemuksen läpi, tarkistaa yrityksen luottotiedot ja luottokelpoisuuden. Rahoituspäätöksen saat 2-3 arkipäivän kuluessa. Palvelumme ei normaalisti vaadi reaalivakuuksia, vaan yleensä yhtiön vastuuhenkilöiden takaukset riittävät (takauksen tyyppi riippuu haettavasta rahoitusmäärästä).

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Palvelu on tarkoitettu suomalaisille 18 vuotta täyttäneille henkilöille, jotka haluavat helposti, nopeasti ja edullisesti saada takuuvuokrarahoituksen. Takuuvuokrarahoitus on käytettävissä ainoastaan takuuvuokraa varten.

Suomen Vakuusrahoitus ei myönnä toistaiseksi vuokravakuuksia yrityksille liiketiloihin, toimistoihin ja varastoihin. Henkilöiden asuinkäyttöön työsuhdeasuntoihin myönnämme edelleen vakuuksia myös yrityksille.

Vuokranantajalle Vakuus.fi tarjoaa helpon ja turvallisen palvelun takuuvuokrien hallinnointiin.

Mitä tarkoittaa takuuvuokra?

Takuuvuokra on vuokra-asunnon vuokraajan vuokralaiselta vaatima tae. Takuuvuokra on tavallisesti 2-3 kuukauden vuokran summa, ja se maksetaan vuokrasuhteen alkaessa. Takuuvuokra palautuu vuokralaiselle vuokralaissuhteen päätyttyä. Mikäli vuokra-asuntoon on kohdistunut normaalista poikkeavia rasitteita tai asuntoa ei muuton jälkeen ole siivottu luovutuskuntoon, voi vuokranantaja käyttää takuuvuokran vuokra-asunnon korjaus- tai siivouskulujen kattamiseen.

Kuka voi hakea takuuvuokrarahoitusta?

Takuuvuokrarahoitusta voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet henkilöt. Rahoituspäätös voi olla joko myönteinen, henkilötakaajaa tarvitseva tai kielteinen. 18-25 -vuotiaat tarvitsevat rahoituspäätökselleen henkilötakaajan. Rahoituspäätöstä ei myönnetä hakijalle, jonka luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintöjä.

Miten haen takuuvuokrarahoitusta?

Avaa käyttäjätili palveluumme ja tee sähköinen rahoitushakemus. Palveluun rekisteröityminen eli käyttäjätilin avaaminen on maksutonta, eikä sido tai velvoita asiakastamme mihinkään. Saat rahoituspäätöksen heti.

Vuokranantaja tai vuokravälittäjä ei tunne palvelua, miten toimin?

Pyydä vuokranantajaa tai vuokravälittäjää tutustumaan palveluun Vakuus.fi-sivulla tai ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme, (info@vakuus.fi | 020 7751 539, ark. 10.00 – 14.00). Palvelun käyttö on heille maksutonta.

Kenen tilille raha tulee?

Palveluun luodaan erilliset Vakuus.fi-käyttäjätilit vuokralaiselle ja vuokranantajalle.

Takuuvuokra siirretään takauksen muodossa vuokranantajan Vakuus.fi-käyttäjätilille. Vuokrasuhteen päättyessä takuuvuokra palautuu vuokralaisen käyttäjätilille. Mikäli vuokralainen rikkoo vuokrasopimuksen velvoitteita, korvataan vahingot suoraan vuokranantajan pankkitilille. Missään muussa tapauksessa takuuvuokrarahoitusta ei siirretä kenenkään osapuolen omalle pankkitilille.

Ovatko henkilötietoni ja pankkitunnukseni turvassa?

Vakuus.fi-palvelussa käytettyjä henkilötietoja ei luovuteta millekään ulkopuoliselle taholle. Ne näkyvät vain vuokrausketjussa toimiville henkilöille (vuokranvälittäjä/vuokranantaja). Vuokralainen allekirjoittaa sähköisesti omilla pankkitunnuksillaan tarvittavat sopimukset. Niitä ei tallenneta missään vaiheessa palveluun. Sähköisessä allekirjoittamisessa käytetään suomalaisten pankkien TUPAS-tunnistautumista.

Kuinka suuren vakuussumman voin hakea?

Vakuus.fi-palvelun maksimivakuussumma on 4500 euroa. Jos takuuvuokran summa on suurempi, tulee asiasta neuvotella asiakaspalvelumme kanssa. Vakuussumma on kuitenkin aina vain tarvittavan takuuvuokran suuruinen.

Milloin minun kannattaa hakea takuuvuokrarahoitusta?

Takuuvuokrarahoitusta voi hakea milloin tahansa: ennakkoon tai vasta kun sopiva vuokra-asunto on löytynyt.

Takuuvuokrapäätökseni tarvitsee takaajaa, miten toimin?

Mikäli takuuvuokrarahoituksen hakija tarvitsee vakuutensa käyttöönottamiseksi henkilötakaajan, tulee hakijan lisätä henkilötakaajan tiedot Vakuus.fi-palveluun. Kun rahoituksen hakija on lisännyt henkilötakaajan yhteystiedot, lähetetään takaajalle sähköpostilla tunnukset, joiden avulla hän voi käydä vahvistamassa takaajana toimimisensa. Tarvittaessa lisätietoja henkilötakaajasta ja hänen lisäämisestään rahoituksen takaajaksi saat asiakaspalvelustamme tai omilta hallintasivuiltasi.

Paljonko tilin avaus maksaa?

Vakuus.fi-käyttäjätilin avaaminen on täysin ilmaista.

Mitä palvelun käyttäminen kokonaisuudessaan maksaa vuokralaiselle?

Takuuvuokrarahoituspäätöksen hakeminen Vakuus.fi-palvelusta on ilmaista. Jos takuuvuokrarahoitus otetaan käyttöön ja se siirretään takuuvuokran vakuudeksi, maksaa vuokralainen takuuvuokran summasta vain koron (9,5 % + 3 kk Euribor) ja tilinhoitomaksun 5,90 €/kk. Hinnastoon voi tutustua tarkemmin tästä linkistä. Voit myös halutessasi lyhentää myönnetyn luoton kokonaissummaa haluamissasi erissä, ja pienentää näin vuokravakuuden koron lyhennyseriä. Tutustu rahoituslaskuriimme ja laske oma rahoitustarpeesi.

Paljonko palvelu maksaa vuokranantajalle?

Vakuus.fi-palvelu on vuokranantajalle ilmainen. Vuokranantajan kannattaa avata Vakuus.fi-käyttäjätili ja tutustua palveluun tarkemmin. Voit myös soittaa asiakaspalveluumme, kerromme palvelusta ja sen mahdollisuuksista mielellämme lisää.

Voinko maksaa takuuvuokrasummasta vain korkoa koko vuokralla asumisen ajan?

Kyllä, takuuvuokrasummasta voi maksaa ainoastaan sen korot. Vuokralainen voi halutessaan lyhentää myönnetyn luoton kokonaissummaa asiakasvaratilille, ja pienentää näin vuokravakuuden koron lyhennyseriä. Korkosumma muodostuu käytetystä rahoituksen summasta.

Maksuvaikeuksia, miten toimin?

Mikäli takuuvuokrarahoituksen käyttäjällä on maksuvaikeuksia, tulee hänen ottaa viipymättä yhteyttä Vakuus.fi-asiakaspalveluun. Olemme joustavia, ja voimme ongelmatilanteissa neuvotella rahoituksen käyttäjän kanssa sopimuksen yksityiskohdista.

Olen avannut käyttäjätilin ja saanut myönteisten takuuvuokrarahoituspäätöksen, mitä seuraavaksi?

Kun käyttäjätili on avattu, voit keskittyä asunnon etsimiseen. Kun sopiva vuokra-asunto löytyy, voi myönnetyn vakuuspäätöksen esittää vuokranantajalle tai vuokranvälittäjälle ja kertoa, että haluat käyttää takuuvuokrana Vakuus.fi-palvelun tarjoamaa vuokravakuutta. Tämän jälkeen vuokranantaja tai vuokranvälittäjä avaa Vakuus.fi-tilin, johon vuokralainen siirtää takuuvuokran summan. Takuuvuokrarahoituksen hakija vahvistaa kaikki toimenpiteet omilla verkkopankkitunnuksillaan, joten myönnettyä vakuutta voi käyttää vain hakijan hyväksymiin kohteisiin. Vakuus.fi-palvelu astuu voimaan vuokralaisen allekirjoitettua sopimuksen, eli vahvistettuaan rahoituksen käytön pankkitunnuksillaan.

Olen saanut vuokravakuusrahoituspäätöksen, mutta en tarvitsekaan palvelua. Kuinka toimin?

Vakuus.fi-palveluun voi avata käyttäjätilin veloituksetta. Mikäli rahoitusta ei tarvitakaan, ei tehty käyttäjätilin avaus ja myönteinen rahoituspäätös vielä sido tai velvoita asiakastamme mihinkään. Mitään toimenpiteitä ei tarvitse erikseen tehdä. Haettu vuokravakuusrahoitus on voimassa kolme (3) kuukautta ja raukeaa sen jälkeen automaattisesti.

Kuinka takuuvuokrarahoituksen yhteydessä haettu summaa voi muuttaa?

Kun Vakuus.fi-tili avataan, saa hakija automaattisesti 4500 euron takuuvuokrarahoituspäätöksen. Kun oikea asunto löytyy, vuokralainen käyttää saadusta rahoituksesta vain vuokravakuuteen tarvitsemansa osan. Jos takuuvuokra on yli 4500 euroa, tulee takuuvuokrarahoituksen hakijan olla yhteydessä Vakuus.fi-asiakaspalveluun, ja sopia suurempien takuuvuokrien rahoituksesta erikseen.

Milloin allekirjoitan sopimuksen?

Sopimuksen allekirjoittaminen tapahtuu, kun sopiva vuokra-asunto on löytynyt ja vuokralainen käyttää takuuvuokrarahoitusta takuuvuokran maksamiseen vuokranantajalle vuokranantajan Vakuus.fi-käyttäjätilille. Tämän siirron yhteydessä tapahtuu allekirjoitus. Sopimuksen allekirjoittaminen tehdään vuokralaisen oman Vakuus.fi-käyttäjätilin hallintasivun kautta omien pankkitunnusten avulla.

Onnistuuko vakuuden vaihto vuokrakohteesta toiseen?

Vakuus.fi-takuuvuokrarahoituksen käyttäjä voi käyttää saamaansa 4500 euron vakuuspäätöstä samanaikaisesti kahden eri asunnon takuuvuokraan. Jos esimerkiksi nykyisessä asunnossa on käytössä 1500 euron vakuussumma, on vakuusrahoitusta jäljellä 3000 euroa uuden tai toisen asunnon takuuvuokravakuudeksi.

Miten takuuvuokrarahoitus maksetaan pois?

Vuokralaisen Vakuus.fi-palvelun oman käyttäjätilin hallintasivuilla on luoton lyhennyksiä varten tilinumero ja viitenumero. Takuuvuokrarahoituksesta voi maksaa vain korot, tai lyhentää vakuuden koko summaa haluamissaan erissä. Takuuvuokravakuuden voi halutessaan maksaa myös kerralla pois asiakasvaratilille.

Voinko maksaa koko takuuvuokravakuuden pois kesken sopimuksen?

Kyllä. Mikäli koko takuuvuokrarahoituksen vakuussumma maksetaan sopimuskauden aikana pois, ei Vakuus.fi-palvelusta synny sen jälkeen kustannuksia.

Voiko takuuvuokrasopimuksen katkaista vaikka vuokrasuhde jatkuisikin?

Sopimuksen voi katkaista vaikka vuokrasuhde vielä jatkuisi. Tuolloin vuokranantajan kanssa tulee sopia erikseen korvaavasta takuuvuokrasta. Lisätietoja saa Vakuus.fi-asiakaspalvelusta, puh. 020 7551 539.

Vuokrasuhde on päättymässä, miten toimin?

Kun vuokrasuhde on päättymässä tai päättynyt, ilmoita asiasta asiakaspalveluumme joko puhelimitse tai sähköpostitse. Odotamme, että vuokranantaja vahvistaa vuokrasuhteen päättymisen ja palauttaa takuuvuokran. Mikäli vuokralainen on huolehtinut vuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista sovitulla tavalla, päättyy hänen maksuvelvollisuutensa Vakuus.fi-palveluun.

Jos vuokralainen ei ole huolehtinut vuokranmaksusta tai on rikkonut asunnon, miten vuokranantaja saa korvauksen?

Vuokranantajan tulee ottaa viipymättä yhteyttä asiakaspalveluumme joko soittamalla tai Vakuus.fi-käyttäjätilin tai sähköpostin kautta. Maksamme korvauksen sopimuksemme mukaisesti 28 päivän kuluessa saamastamme ilmoituksesta.

Sain myönteisen rahoituspäätöksen liiketilalleni, mutta vuokravakuussumma on korkeampi kuin mitä olen hakenut. Miten voin korottaa summaa?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme (info@vakuus.fi, 020 7551 539, ark. 10.00 – 14.00). Teemme asiasta uuden rahoituspäätöksen.